Jeg hader ADHD - børn i en diagnosetid

2013, 87 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Norge

Filmen følger en særklasse fra Lindevangsskolen på Frederiksberg, med 6 børn med hovedfokus på Marino på 7 år, der kæmper med aggressivitet, sårbarhed og sociale problemer. Til at frankere ham er Victor med ekstrem ADHD og Martine med epilepsi. Filmen følger børnene og gennem dem de voksne, der tager sig af dem, både behandlere, pædagoger og forældre. Dermed får vi et unikt indblik i, hvordan det er at leve med ADHD, og filmen bliver samtidig en refleksion over voksen/barn-forhold i det hele taget.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

¿Jeg hader ADHD¿ er et stærkt og ¿ efter nogens mening ¬¿ kontroversielt indlæg i debatten om ADHD-diagnosen. Filmen kan oplagt fungere som grundlag for diskussioner blandt lærere, ledelse og forældre i forhold til behandlingen af børn med diagnoser. Filmen er relevant som afsæt for diskussioner om diagnoser, sygdomme, identitet, selvopfattelse og det at være anderledes. Den kan bruges som afsæt for diskussion i dansk, psykologi og samfundsfag på de ældste klassetrin, ligesom den kan indgå i arbejdet med en projektopgave med fokus på børn og diagnoser.

Dokumentaren følger en gruppe diagnosticerede ADHD-børn i en periode over 6 måneder, hvor børnene ikke får medicin til at dæmpe uhensigtsmæssig og aggressiv adfærd. Under supervision fra Rafael Centret dæmpes trivselsproblemerne ved øvelser som styrker sansemotorikken. Følelser og drømme bearbejdes vha. tegning, og lærere og pædagoger har udtalt fokus på børnenes forcer frem for svagheder.
Dokumentarfilmen opponerer entydigt mod de mange ADHD-diagnoser, som sættes på børn med adfærdsvanskeligheder.

Filmen skildrer et alternativt behandlingsforløb, der giver børn, lærere og forældre mulighed for at se diagnosen i et nyt lys. Filmen peger på, at mærkelig adfærd skal tolkes som barnets råb om hjælp. Filmen antyder, at ADHD dækker over angst, tab og magtesløshed.

Credits

Alternative Title
Jeg hader ADHD - børn i en diagnosetid
Instruktør
Erlend E. Mo
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Magic Hour Films
Mediamente
Det Danske Filminstitut
TV2

Stills

Magic Hour Films 2013

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Danser for dig

  Danser for dig

  Vilde er en pige på 12 år som bor midt i en stor skov i Telemarken i Norge. Vilde drømmer om at blive den første pige nogensinde, der bliver mester i Halling - en dans, der kaldes den mest '...

  Instruktør: Erlend E. Mo

  2015, 29 min, U/Dokumentarfilm, Norge

 • Se Filmen Sandhedsjæger

  Sandhedsjæger

  Filmen følger Tore Sandbergs arbejde med den såkaldte 'Moen-sag', der i flere år har vakt forargelse i Norge, og som også er blevet beskrevet indgående i danske medier. I 1976 og 1977 blev to...

  Instruktør: Erlend E. Mo

  2009, 90 min, U/Dokumentarfilm, Norge, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle