Jagten på den eneste ene

2009, 40 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Bedstevennerne, Anders og Peter, kan ved første blik godt forekomme en smule malplacerede. De bor stadig hjemme hos deres forældre og leder med lys og billygte efter den store kærlighed. Og her er deres mødre gode forbilleder, for Anders og Peter vægter aftensmad og rengjorte hjem meget højt. 'Jagten på den eneste ene' er en underfundigt, underspillet dokumentar, der vækker mindelser til Max Kestners 'Nede på jorden' og deadpan-komik som hos Jim Jarmusch og Aki Kaurismäki.

Undervisningsmaterialer

 • Næsten voksen

  Næsten voksen

  Undervisningsmateriale til syv dokumentarfilm om unge mellem 14 og 19 år.
  • 6. klasse
  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

Filmen er oplagt at bruge som afsæt for diskussioner om kønsroller, familiemønstre og identitet.
Filmen skildrer to kammerater, Peter og Anders, og deres jagt på hver især at finde sig en kæreste. Begge er lærlinge, bor i provinsen, serviceres af mor og har et temmelig forældet syn på kønsroller. Vi følger dem på arbejde, til fest, sammen med piger og på deres hyppige bilture sammen. Parallelt hermed fortæller forældre og bedsteforældre om deres forventninger til drengenes kommende koner. En kone skal være "en lille nem en", "helt almindelige, så de ikke bliver snuppet" og "gerne en sygeplejerske, som kan tage vare på manden". I slutningen er Peter alene, mens Anders har fundet en ny kæreste. Hans skråsikre holdning til kønsroller er nok blevet en kende modificeret.
Dokumentarfilmen er i sin form observerende med markante undertoner af poetisk humor og ironi. Fortælleren er ikke synlig i fortællingen, men i filmanalyse er det nærliggende at se på, hvordan fortællerens holdning alligevel kommer til udtryk: Den visuelle stil markerer stor kontrast til drengenes opfattelse af kønsroller og familiemønster, og underlægningsmusikken skaber ironi med gamle danske slagere som "Jeg sætter min hat, som jeg vil" og "Her kommer mutter med kost og spand". I filmens åbning vises drengene, som gentagne gange hjuler rundt i en rundkørsel, og flere sekvenser spilles baglæns. Det er nærliggende at tolke denne brug af filmiske virkemidler som en ironisk fortællekommentar: Drengene kører i ring. De flytter sig ikke med tiden.

Credits

Alternative Title
Jagten på den eneste ene
Instruktør
Cathrine Marchen Asmussen
Fotograf
Thomas Marott
Klipper
Yrsa Wedel
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Team Productions Aps
Bastard Film

Stills

Team Productions Aps 2009

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Min tro – Hvem er jeg? – Islam

  Min tro – Hvem er jeg? – Islam

  Asmir er 10 år og muslim. Han bruger sin tro til at lære sig selv at kende, for hvem er han egentlig? Det gælder om at gøre gode ting, så meget ved han, men det er også ret fristende at være en...

  Instruktør: Cathrine Marchen Asmussen

  2018, 17 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen
  Min tro – En verden uden ondt – Jehovas vidne

  Min tro – En verden uden ondt – Jehovas vidne

  Natalie er 12 år og et af Jehovas vidner. Hun drømmer om Paradisets komme – en ny verden, hvor man ikke kan dø, men lever evigt. Alle der tror på Jehova kommer med i den nye verden, og derfor...

  Instruktør: Cathrine Marchen Asmussen

  2018, 17 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle