Ishavets kæmpe

2013, 60 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

En grønlandshval fødes i begyndelsen af 1800-tallet. I en anden tid, på et andet sted og i et andet hav. På den time filmen varer, får vi et indblik i vor egen historie, i den industrielle udviklingog den globale opvarmning set fra hvalens perspektiv. I unikke undervandsoptagelser samt i animerede og CGI-genererede sekvenser følger vi hvalens liv fra fødsel til død, under jagten på føde og fødesteder, i en verden som hastigt forandres af menneskets tilstedeværelse. Vi ser hvordan historien har krydset hvalens vej og med hvalen i centrum får vi ikke bare en fornemmelse af hvordan det er at være hval, men også for det uendelige tidsperspektiv, hvalen kan videregive.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Mellemtrin
 • Udskoling

Fag: 

 • Biologi
 • Historie

Undervisningsvejledning

Dokumentarfilmen ¿Ishavets kæmpe¿ er velegnet til brug i fagene biologi, historie, geografi og dansk. Filmen berører emner som menneskets udnyttelse af naturressourcer, dyrevelfærd og dyreetik, klimaforandringer og den teknologiske udvikling. Filmen er relevant at inddrage i forhold til tværfaglige forløb. Mere specifikt kan der arbejdes med fx hvalens fysiologi og ishavets geografi.

Som dokumentarfilm er ¿Ishavets kæmpe¿ interessant set fra en danskfaglig vinkel, da den blander forskellige fortælleformer og veksler mellem fakta og fiktion. Grønlandshvalen kan blive op mod 220 år, og i filmens fiktionsramme følger vi en hval fra den bliver født under den franske revolution og frem til dens alderdom i nutiden. Hvalen bliver dermed det tavse vidne til mere end 200 års vestlig civilisation og konsekvenser heraf. Det vil være muligt at arbejde med hvalens historie ud fra berettermodellen, hvor det store blodbad på grønlandshvalerne i midten af 1800-tallet udgør fortællingens klimaks.

Filmen benytter sig af virkemidler fra den klassiske naturdokumentarfilm med bl.a. voice-over og prægtige naturoptagelser. Filmen gør desuden flittigt brug af rekonstruktioner, hvor bestemte historiske epoker og hvalfangsten bliver genfortalt gennem dramatiske scener med skuespillere, kulisser og computeranimation. Det er oplagt at diskutere, hvad rekonstruktionerne betyder for vores oplevelse af fortællingen og filmens budskab.

En anden øvelse til filmen kan være at lade eleverne tænke 200 år frem. Hvilke forhold kommer hvalen til at leve under i fremtiden?

Credits

Alternative Title
Ishavets kæmpe
Instruktør
Adam Schmedes
Censur
Frarådes børn under 7 år
Produktion
Loke Film

Af samme instruktør

 • Se Filmen Edderskønne edderkopper 2 - Spytteedderkoppen

  Edderskønne edderkopper 2 - Spytteedderkoppen

  Spytteedderkoppen, der bor nede under gæstehuset, sover om dagen og jager om natten. Til det har den udviklet nogle helt særlige egenskaber. En hun bliver indfanget og studeret i et...

  Instruktør: Adam Schmedes

  2018, 7 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Edderskønne edderkopper 4 - Vandedderkoppen

  Edderskønne edderkopper 4 - Vandedderkoppen

  Vandedderkoppen har fundet en virkelig smart måde at leve under vand på. Med en luftklokke hun selv spinder og fylder luft i. En anden særlig heldig edderkop bor i et forladt sneglehus, men hun...

  Instruktør: Adam Schmedes

  2018, 7 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle