Isabella for real

2011, 40 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Isabella bliver snart 18 år, men har ikke rigtig lyst til at blive voksen. Hun føler, at hun allerede har været voksen én gang. Nemlig da hun var yngre, men dengang led hendes mor af en alvorlig psykisk sygdom. Dengang måtte Isabella træde til og blandt andet tage sig meget af sine yngre brødre. Nu er tingene mere stabile og derfor vil Isabella gerne bare være ung, slå sig løs og have det sjovt. Det er bare svært at realisere, når hun samtidig skal tage kørekort, passe gymnasiet og arbejde i familiens nye Drive In Bio. Alt dette giver konflikter med moren, som hun er tæt knyttet til. Isabella bliver nødt til at løsrive sig! Men hvordan gør hun det, når mor er hendes nærmeste fortrolige - og sindslidende på samme tid?

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Samfundsfag
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Denne dokumentarfilm er især oplagt til en diskussion i danskfaget af barn/voksen-rollen, ansvar og forpligtelser, løsrivelse og identitetsdannelse.

Filmen skildrer både meget almene barn/voksen-problematikker, og den skildrer specifikt et problematisk om end kærligt forhold mellem den 18-årige Isabella og hendes mor, som har haft en alvorlig depression. Hvornår er man gammel nok til at tage ansvar? Hvilke positive og negative ting følger med ansvar?

I filmkundskab og mediefag er det nærliggende at diskutere dokumentarens genretræk. Filmen tilhører portrætgenren og den observerende form. Den søger at indfange virkeligheden, som den indfinder sig, uden at gribe ind og iscenesætte konflikt. Den har fokus på den personlige historie, og den kommer meget tæt på det private. Holdninger og modsætninger udtrykkes dels gennem dialogen mellem Isabella og hendes mor, men også gennem instruktørens sammenklipning af filmen. De meget følelsesladede erindringer fra barndommen - med iscenesatte flashbacks, slowmotion og følelsesladet underlægningsmusik - står i skærende kontrast til de uredigerede optagelser fra fødselsdagen af eksalterede teenagers som hylder Isabella, da hun får en spritny bil (!) Det er nærliggende at diskutere instruktørens holdning til hovedpersonen Isabella og ansvarsspørgsmålet.

Stills

Chili Film 2011

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Hjerter Dame

  Hjerter Dame

  For første gang nogensinde står en kvinde ved roret i LO. Hendes mission er at genskabe troen på fællesskabet og modernisere fagbevægelsen. Lizette Risgaards vej til magten har været præget af...

  Instruktør: Mette-Ann Schepelern, Louise Detlefsen

  2018, 86 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen 110% Greve - en film fra virkeligheden

  110% Greve - en film fra virkeligheden

  Ali, Sheela og Klem bor i den københavnske forstad Greve, de er snart færdige med skolen og næsten voksne. Famlende forsøger de at finde deres ståsted i livet og ikke mindst at få styr på den...

  Instruktør: Mette-Ann Schepelern, Vibe Mogensen, Jesper Jack

  2004, 91 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle