Eat shit and die

2007, 22 min, DK/Kort fiktion, Danmark

À la Jackass filmer 10-årige Benjamin og hans venner hinanden, mens de udfører halsbrækkende stunts. Men da Benjamins mod svigter, stempler kammeraterne ham som tøsedreng, indtil Benjamin alligevel sætter sig op i indkøbsvognen og tager sagen i egen hånd...

Instruktør:

Anders Morgenthaler

Kategori: 

Emneord: 

Undervisningsmaterialer

 • Farlige film - temabillede

  Farlige Film

  Et interaktivt undervisningsmateriale til fire danske kortfilm.

  • 3. klasse
  • 4. klasse
  • 5. klasse
  • 6. klasse
  • 7. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Mellemtrin
 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Selv om slang og rappe replikker flyver gennem luften i Anders Morgenthalers tegnefilm, arbejder filmen uden løftede pegefingre med alvorlige temaer som gruppepres og fællesskaber.
En filmanalyse kan med fordel stille skarpt på kompositionen, som falder i tre akter: 1) 10-årige Benjii og hans venner Karl og Julius filmer hinanden, mens de laver stunts. Drengene indgår i et fast hierarki med definerede roller i "filmproduktionen". Benji presses til at udføre et farligt stunt. 2) Da han alligevel ikke tør køre ned ad en stejl bakke i en indkøbsvogn, gider Karl og Julius ikke længere have ham med i gruppen. De fortsætter filmarbejdet uden ham, og Benjii er nu helt alene. 3) Derfor indvilger han igen i at udføre det halsbrækkende stunt. Modet svigter, og Karl gør alvor af tidligere trusler og skubber ham ud over afgrunden. Stuntet går ikke som planlagt, og både Karl, Julius og seerne bliver alvorligt snydt. Benjii vinder anerkendelse og en ny styrket position i drengegruppen.
Det er oplagt at gå på jagt efter de mange spor og varsler, som driver historien frem. De præsenteres i filmens start og er både knyttet til handlingsplanet (personerne, locations og rekvisitter) og fortælleplanet (snydefortælleren). Filmen er uhyre fyndig i sit billedsprog, og animationsstilen forener en rå realisme med finurlig symbolik. Mange scener har en næsten fotografisk præcision med omhyggelig brug af beskæring, optik, perspektiv og slowmotion - ikke mindst i filmens finale. Lydeffekter og musik spiller også en stor rolle for tolkningen.

Credits

Alternative Title
Eat shit and die
Instruktør
Anders Morgenthaler
Klipper
Gregers Dohn
Manuskript
Anders Morgenthaler
Censur
Tilladt for børn fra 11 år
Produktion
Copenhagen Bombay

Stills

Copenhagen Bombay 2007

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Testamentet

  Testamentet

  Henrik har store problemer. Hans kæreste er skredet, hans stof-og alkoholmisbrug er helt ude af kontrol og han er i dyb gæld. Da alt er allermest dystert og hans problemer synes uovervindelige,...

  Instruktør: Christian Sønderby Jepsen

  2011, 86 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle