Drengelejren

2013, 38 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Filmens skildrer en gruppe drenge fra 11-14 år, som mødes og finder hinanden på en sommerlejr arrangeret af Red Barnet. Drengene kommer fra hjem uden meget overskud, og deres hverdag er præget af marginalisering og mobning. På trods af de svære omstændigheder viser drengene sig i stand til at nærme sig hinanden og give hinanden omsorg.
Deres indbyrdes kontakt er båret af humor og en afvæbnende bramfrihed, når først isen og de negative mønstre bliver brudt. På de 5 dage lejren varer, finder drengene ressourcer i sig selv som hverken de selv eller andre drømte om, at de havde.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Mellemtrin
 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

Dokumentarfilmen ¿Drengelejren¿ er velegnet til tematiske forløb på mellemtrinnet og i udskolingen om ensomhed, mobning og fattigdom. Vi følger fire drenge med hver deres problemer, som ligger til grund for, at de er kommet med på en af Red Barnets sommerlejre for udsatte drenge. Drengene har hver deres svære historie og nederlag. Vi oplever i filmen, hvordan deres tillagte facader nænsomt pilles ned, og de hjælpes videre af lejrens omsorgsfulde pædagoger.

Filmen giver et hjerteskærende indblik i et Danmark, hvor alt for mange børn bliver udsat for mobning og lever i familier med begrænsede ressourcer både økonomisk og følelsesmæssigt. Filmen egner sig også til brug i samfundsfag i forhold til forløb om marginaliserede grupper, levevilkår og social ulighed i Danmark. Med udgangspunkt i filmen vil det desuden være oplagt at arbejde med FN¿s Børnekonvention og børns rettigheder.

Filmen kan også med fordel inddrages i forbindelse med AKT-arbejde i klasser med sociale og gruppedynamiske udfordringer, da filmen råt for usødet viser mobningens barske natur og urimeligheder. Billederne taler for sig selv, mens børnene i filmen forsøger at sætte ord på deres følelser.

¿Drengelejren¿ er et godt eksempel på den observerende dokumentarfilm, hvor vi som tilskuere er ¿fluen på væggen¿ og bl.a. kan få indblik i fremmede miljøer. Ved hjælp af forskellige journalistiske redskaber og filmiske virkemidler forsøger instruktøren at lade billederne tale og vise virkeligheden så virkelighedsnært som muligt. Læs mere om dokumentarfilm i undervisningsmaterialet ¿Fokus på dokumentar¿.

Stills

Sonntag Pictures ApS 2013

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Min tro – Hvem er jeg? – Islam

  Min tro – Hvem er jeg? – Islam

  Asmir er 10 år og muslim. Han bruger sin tro til at lære sig selv at kende, for hvem er han egentlig? Det gælder om at gøre gode ting, så meget ved han, men det er også ret fristende at være en...

  Instruktør: Cathrine Marchen Asmussen

  2018, 17 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen
  Min tro – En verden uden ondt – Jehovas vidne

  Min tro – En verden uden ondt – Jehovas vidne

  Natalie er 12 år og et af Jehovas vidner. Hun drømmer om Paradisets komme – en ny verden, hvor man ikke kan dø, men lever evigt. Alle der tror på Jehova kommer med i den nye verden, og derfor...

  Instruktør: Cathrine Marchen Asmussen

  2018, 17 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle