Det går nok over

2003, 74 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Da 14-årige My forelskede sig i Scully fra tv-serien X-Files, blev hun klar over, at hun var til piger. Men ingen måtte vide det. For hvordan fortæller man sin familie og alle vennerne, at man er lesbisk? Da filminstruktøren selv var 14 år, spurgte hun i en annonce i et teenagemagasin: "Findes der en pige, som både er til drenge og piger?" Der kom svar fra hele landet. 15 år senere indrykker hun den samme annonce. My, Joppe og Natalie er tre af de 80 piger, der svarer. Filmen er indspillet over en periode på fire år. My, Joppe og Natalie har fået et kamera hver og fortæller bag lukkede døre til kameraet; om mor og far, som ikke ved noget, om lærerne, der siger, at homoseksuelle har fejl i generne, og om at bo i et samfund, hvor alle ved alt om alle.

Undervisningsmaterialer

 • Det går nok over

  Det går nok over

  'Finns du tjej som dras till både killar och tjejer?'. Sådan begyndte annoncen, som Cecilia Neant-Falk satte i ungdomsbladet OKEJ, da hun var 14 år gammel. Hun fik svar fra hele landet. Femten år senere satte hun samme annonce i avisen.

  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk

Undervisningsvejledning

Filmens centrale temaer er homoseksualitet, identitet og "det anderledes", og det gør filmen velegnet at bruge i undervisningsforløb i dansk. Filmen er en skildring af det at være ung og homoseksuel. Det er også en film, der handler om at tage afgørende beslutninger i livet. Om teenageårenes følelser omkring kærlighed og identitet og om at stå uden for fællesskabet. Det er oplagt at anvende filmen sammen med andre danskfaglige tekster og film med samme tematik. Filmen følger tre piger i den svære proces, det er, at springe ud som lesbisk. Ved at fortælle en historie igennem "det anderledes" kan instruktøren sætte fokus på og stille spørgsmål ved alt det, der betragtes som "det normale". Det vil være relevant at diskutere begrebet normalitet i forhold til filmens personer og omgivelser. I den forbindelse kan man komme ind på, hvordan homoseksualitet fremstilles i forskellige medier og diskutere, hvilken betydning det har for opfattelsen og accepten af homoseksuelle. Filmen er en dokumentarfilm, hvis indhold de medvirkende har haft stor indflydelse på. Der vil være gode muligheder for at anlægge en filmanalytisk vinkel på filmen og se på dokumentargenren og dens forskellige fortælleformer og diskutere, om det gør filmen mere eller mindre troværdig, at hovedpersonerne selv har haft så stor indflydelse på indholdet.

Credits

Alternative Title
Det går nok over
Instruktør
Cecilia Neant-Falk
Fotograf
Cecilia Neant-Falk
Camilla Hjelm Knudsen
Manuskript
Cecilia Neant-Falk
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Riot Reel

Stills

Riot Reel 2003

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle