Det arbejdende Danmark

Ikke aldersvurderet.
1932, 88 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Dansk Arbejde's jubilæumsfilm. Med et lille propelfly som guide kommer vi gennem hele landet på én dag og får et billede af det arbejdende Danmarks mangfoldighed:
Der høstes sukkerroer på Lolland. Faxe Kalkbrud. Maglemølle Papirfabrik i Næstved. Holmegaard Glasværk. Smør- og osteproduktion på et midtsjællandsk mejeri. Produktion af gummifodtøj på Codan Gummi-fabrik i Køge - der produceres 6000 par gummistøvler dagligt.

Hovedstaden: Overflyvning af København, maskinen lander på Hærens Flyveplads. Flyvemaskinefabrik. Produktionsprocessen på et avissætteri med rotationspresse. Klædefabriaktion: uldforarbejdning i store industrielle kartemaskiner, i spinderiet skabes tråden og af tråden væves stofferne. Herefter tilskæring af stoffet og videre til systuen, hvor jakkesættet bliver færdigt. En moderne skotøjsfabrik. Fabrikation af cykeldæk og -slanger samt automobildæk. Glødepærer fremstilles på samlebånd. Margarinefabrikken Otto Mønsted. Bolsche- og chokoladeproduktion. Den kgl. Porcelainsfabrik på Frederiksberg. Gartnerier med drivhuse med blomster, blå druer og meloner. De friske varer køres til Københavns grønttorv. Københavns sølvsmedekunst er verdenskendt. Fabrikation af Nilfisk-støvsugeren.

Helsingør Jernskibsværft. Træforarbejdning, bl.a. ses fremstilling af smørdritler og bøgetrækassen til smør. En anden dansk bøgetræsvirksomhed fremstiller træsko.
På teglværket fremstilles mursten. Overflyvning af Roskilde og Korsør.

Overflyvning af Odense. En melmølle. De forenede Automobilfabriker Triangel fremstiller 'trambussen'. På Odense Glasværk frestilles 1½ mio. lampeglas om året. Frugtplantage ved Svendborg. Overflyvning af Marstal og Sønderborg med Dybbølmølle. Tæppevævning i Sønderjylland. Knipling i Tønder. Overflyvning af Ribe. Vesterhavet. Fiskeri. Esbjerg havn: fisk på is, smør i tønder, flæsk og æg fragtes til England med "Parkeston". Overflyvning af Koldning - Andelssvineslagteriet med tilhørende konservesfabrik. Overflyvning af Lillebæltsbroen under opførelse. Nordisk Kabel- og Traadfabrik i Middelfart med fabrikation af tråd, skruer og havehegn. Købestævnets bygning og sølvvarefabrikken Carl M. Cohr i Fredericia. Overflyvning af Vejle med C.M. Hess' Jernstøberi - et badekar støbes og emailleres bagefter. Hammerværket i Grejsdalen producerer leblade og plovskær. Høstscener med selvbinder, hølæs køres hjem på hestevogne og stakkes i laden. Køer håndmalkes på marken - den mælk, der ikke bruges til smør og os, kondenseres og eksporteres til fjerne lande. Det sker på Den danske Mælkekondenseringsfabrik i Horsens. Trikotagefabrik i Silkeborg.
Oliefabrikken på Aarhus Havn. Lokomotiver og motortog produceres på Frichsfabrik i Aarhus. På vognfabrikken Scandia i Randers producers jernbanevogne. Overflyvning af Viborg. Fiskning på østersbankerne ved Lemvig. Spritfabrikkerne i Aalborg. Tobaksfabrik i Aalborg. Cementfabrikken Aalborg Portland. Overflyvning af Skagen.

Credits

Alternative Title
Det arbejdende Danmark
Instruktør
Valdemar Andersen
Fotograf
Poul Eibye
Klipper
Valdemar Andersen
Produktion
Nordisk Films Kompagni

Stills

Nordisk Films Kompagni 1932

Af samme instruktør

  • Se Filmen Vore mindste Københavnere

    Vore mindste Københavnere

    Skildring af, hvad det offentlige gør for spædbarnet og børnehavebarnet. Et af formålene med den tidlige indsats er at holde spædbørnsdødeligheden nede. Mødrehjælpen hjalp det forgangne år...

    Instruktør: Valdemar Andersen

    1941, 11 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle