Den hemmelige krig

2006, 58 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Danske tekster

I begyndelsen af 2002 blev danske specialstyrker sendt til Afghanistan for at deltage i krigen mod terror. En ny og aktiv linje blev dermed lagt i dansk udenrigspolitik. "Den hemmelige krig" undersøger, hvad de danske soldater foretog sig i Afghanistan, og på hvilket politisk grundlag. Filmens centrale spørgsmål er, hvorvidt danske soldater tog afghanere i fangenskab for efterfølgende at udlevere dem til amerikanerne på et tidspunkt, hvor den danske regering vidste, at amerikanerne ikke nødvendigvis overholdt Genève-konventionen?

Undervisningsmaterialer

 • Magt, medier og demokrati

  Magt, medier og demokrati

  Syv film og et undervisningsmateriale til folkeskolens ældste klasser.
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"Den hemmelige krig" er velegnet til at indgå i undervisningsforløb om Danmarks mere og mere aktive og udfarende rolle i internationale konflikter og dermed også i undervisningsforløb om krigens regler - Den humanitære folkeret. Filmen viser desuden med tydelighed mediernes betydning som den fjerde statsmagt, der holder øje med, hvordan beslutninger føres ud i livet, og konfronterer politikerne med tvivlsom praksis.
Filmens problematiserer de danske jægersoldaters udlevering af fanger til amerikanske styrker i Afghanistan. Filmen fremlægger en række vidnesbyrd fra amerikanske forhørsledere, tidligere afghanske fanger, danske jægersoldater, repræsentanter fra den danske hærledelse og andre specialister. Man sidder alligevel som tilskuer tilbage med en række ubesvarede spørgsmål, som efterfølgende må tages op i undervisningen, hvis eleverne skal have mulighed for at kunne tage stilling.
"Den hemmelige krig" er velegnet til at underkaste en filmanalytisk vinkel. Den anvender hovedsagelig den klassiske fortælleform: Det er fra starten klart, hvad filmen vil fortælle. Instruktøren Christoffer Guldbrandsen lægger stemme til filmens voice over, som stiller spørgsmål, kommer med svar og argumenterer for filmens konklusion. På samme måde fungerer interviews med øjenvidner, specialister og andre involverede. Der anvendes stemningsskabende underlægningsmusik og effektlyd. Kameravinkler og andre visuelle virkemidler fungerer som medfortællere af filmens budskab.

Stills

Cosmo Film Doc 2006

Af samme instruktør

 • Se Filmen Tyveriet af Afrika

  Tyveriet af Afrika

  Den zambiske journalist Ernest Chanda optrevler en gigantisk skattekarrusel. Skiftende regeringer har i ledtog med verdens mægtigste råvarehandlere systematisk snydt Zambia for mange millioner...

  Instruktør: Christoffer Guldbrandsen

  2012, 58 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Dagbog fra midten

  Dagbog fra midten

  Filmen følger Naser Khader, Gitte Seeberg, Anders Samuelsen og deres parti Ny Alliance, fra stiftelsen af partiet til nedturen, der indtil videre er endt med Naser Khaders udmeldelse af partiet...

  Instruktør: Christoffer Guldbrandsen

  2009, 75 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle