Den første kærlighed

2007, 38 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Christina på 13 år er igennem halvandet år kæreste med Sebastian fra hendes klasse. I starten, da de bliver kærester, er alt godt. Men Christina bliver let jaloux og omklamrende, fordi hun er bange for at miste Sebastian, og de udvikler et forhold fuld af regler for, hvem de hver især må tale med. Til sidst slår Sebastian op. Bagefter er Christina ked af det, og hun kæmper længe mod følelsen af ensomhed, inden hun igen kan holde ud at være alene uden kæreste.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Mellemtrin

Fag: 

 • Dansk

Undervisningsvejledning

Tematisk kredser filmen om ungdommens første favntag med kærligheden på godt og ondt, og hvordan de svære og ukontrollerbare følelser sætter fornuften ud af spil. Filmen vil derfor med fordel kunne inddrages i undervisningsforløb om teenagere, ungdomskultur og kærlighed. Kærlighedshistorien mellem Christina og Sebastian er filmens omdrejningspunkt, og gennem de to hovedpersoners ageren er der rig mulighed for at kaste lys over teenageårene som en brydningstid i forhold til identitetsdannelsen. "Jeg var overhovedet ikke mig selv, jeg prøvede hele tiden at være den, han godt kunne lide", siger Christina i filmens slutning. Hun opnår gennem dokumentaren en erfaring og erkendelse, og trods følelsen af ensomhed og svigt er der håb om, at forholdet til Sebastian netop var den første kærlighed - implicit det er ikke den sidste. Herudover kan filmen give anledning til at tale om centrale begreber, der knytter sig til livet i almindelighed og ungdomslivet i særdeleshed: selvværd, selvtillid, jalousi, venskaber, fællesskab og ensomhed.
Som dokumentar kommer filmen utrolig tæt på sin hovedperson Christina. Det skaber en stor grad af indlevelse og nærvær, som forstærkes yderligere gennem valg af musik og stemningsbilleder. Sorgen er kold og mørk som en vinterdag og glæden lys som foråret. Der er her gode muligheder for at diskutere, hvordan brugen af virkemidler påvirker den filmiske oplevelse.

Stills

Koncern TV- og Filmproduktion 2007

Af samme instruktør

 • Se Filmen Ulveland

  Ulveland

  Filmen er instruktør Olivia Chamby-Rus’ personlige, poetiske portræt af det multikulturelle og berygtede område ved Blågårds Plads i København. Gennem tre års optagelser er det lykkes hende at...

  Instruktør: Olivia Chamby-Rus

  2019, 72 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen
  Ejersbo

  Ejersbo

  Den afdøde forfatter Jakob Ejersbos to bedste venner kæmper sig op mod toppen af Kilimanjaro for at sige endeligt farvel og i al hemmelighed opfylde Ejersbos ønske om at få spredt sin aske netop...

  Instruktør: Christian Holten Bonke

  2015, 75 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle