De forbandede tegninger

2007, 53 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Danske tekster

Hvordan gik det til, at 12 tegninger af profeten Muhammed i 2005 kastede Danmark ud i en konflikt med hele den muslimske verden? I dokumentar-filmen »De forbandede tegninger« tager Karsten Kjær på en personlig rejse rundt i Europa og Mellemøsten for at finde hovedkræfterne bag Muhammed-krisen.
Han møder bl.a. en dansk statsminister, som ikke vil gå på kompromis med ytringsfriheden, en imam fra Århus, som vækker protesterne i sit hjemland Libanon, en islamisk politisk leder, som kræver forbud i FN mod blasfemi - og til slut i Iran en professionel demonstrant, som med præstestyrets velsignelse angriber den danske ambassade. Han og flere andre ser i filmen for første gang de tegninger, som de demonstrerede imod.

»De forbandede tegninger« er en ud af i alt ti internationale dokumentarfilm i serien »Why Democracy?«, der tager pulsen på demokratiet kloden rundt.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

  • Udskoling

Fag: 

  • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"De forbandede tegninger" er velegnet til undervisningsforløb om demokrati og demokratiske rettigheder som ytrings- og pressefrihed.
Journalisten Karsten Kjær, som også er filmens instruktør, opsøger en lang række centrale personligheder, der har spillet en rolle i forbindelse med Muhammed-krisen. Han stiller spørgsmål om deres rolle og konfronterer dem med konsekvenser af deres meninger og handlinger. Det er spørgsmål om grundlæggende menneskerettigheder, ytringsfrihed og et uafhængigt retssystem, som kan tages op i undervisningen efterfølgende.
Karsten Kjær formår at komme tæt på sine interviewofre, når han forsøger at klarlægge, om reaktionerne på Muhammed-tegningerne var almindelige menneskers spontane udtryk for krænkelse. Umiddelbart ser det ud til, at ingen vil tage ansvaret for de voldsomme reaktioner og voldelige demonstrationer, som endte i ambassadeafbrændinger. Filmen efterlader et indtryk af, at flere demonstrationer er styret "oppefra" eller har fået lov til at udvikle sig voldeligt med myndighedernes tilladelse. På den måde giver filmen basis for debat og diskussion i klassen: Hvilke tegn og argumenter er der for og imod? Ville noget tilsvarende kunne finde sted i Danmark?
"De forbandede tegninger" anvender mange filmiske virkemidler. Instruktøren har selv ordet i filmens speak og stiller spørgsmålene i interviewene. Han styrer, hvad vi skal se, og hvordan vi skal se det. Der anvendes mange arkivklip, som får med- og modbetydning af underlægningsmusik, effektlyd og voice over. I undervisningen kan man sætte fokus på, hvordan disse virkemidler kommer til at påvirke os som tilskuere, og om de fremmer et særligt budskab i stedet for at lade os danne vores egen mening?

Credits

Alternative Title
De forbandede tegninger
Instruktør
Karsten Kjær
Fotograf
Jean Gabriel Leynaud
Kim Frandsen
Lars Skree
Manuskript
Karsten Kjær
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Freeport Film

Stills

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle