Clean

2011, 11 min, U/Kort fiktion, USA, English subtitles, Engelske tekster

En kvinde fuld af energi. En danselærer som kan holde dampen oppe på sit dansehold. Men det har sin pris: hun har brug for stimulanser for at holde energien kørende. Misbruget er dog ved at få hendes liv til at falde fra hinanden, og en dag fører det til et uforudset møde, som konfronterer hende med sig selv.

Denne version er med engelske undertekster med særligt henblik på brug i sprogundervisningen. Filmen findes også med danske undertekster under samme titel "Clean".

Undervisningsmaterialer

 • Tenner

  Kortfilm i engelsk

  Et undervisningsmateriale om at arbejde analytisk med film i engelsk.

  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Engelsk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Filmen egner sig til undervisningsforløb om misbrug og identitet i både dansk og engelsk. I filmen følger vi Nathalie, som angiveligt har været clean, men nu igen er på vej ud i et stofmisbrug. Hun har job og indkomst som danselærer. Alligevel mangler hun penge til den næste rus og må samle penge sammen på anden vis. Hun sælger ud af sine ting og tigger om penge i undergrundsbanen udklædt som forslået hjemløs. Spørgsmålet er, om hun også sælger ud af sig selv? "Clean" er en film om, hvordan stofferne tager styringen, og hvor kampen for det næste fix lige så langsomt afsporer den rationelle tankegang og hverdagens normalitet. Nathalie transformerer sig bogstaveligt talt om til en anden i misbrugets navn. Filmen lægger dermed op til en spændende diskussion om identitet og misbrug. Hvad gør stoffer ved en person? Og hvem narrer hvem, når Nathalie tigger penge fra folk under en anden identitet? Der er også mulighed for at anlægge en filmanalytisk vinkel på filmen. Som kortfilm er "Clean" forholdsvis klassisk med et enkelt persongalleri og et klart, afrundet handlingsforløb. Det er mere i billedbeskæringen, at filmen skiller sig ud. Her følger vi det meste af filmen som fluen på væggen hovedpersonen i nærbilleder. Vi er fysisk helt tæt på, men samtidig ufatteligt langt væk. For hvad tænker Nathalie - hvor har hun været, og hvor er hun på vej hen? Filmen kan her give anledning til at arbejde med filmiske virkemidler i forhold til billedudsnit, perspektiv og kamerabevægelse.

Af samme instruktør

 • Se Filmen Clean

  Clean

  En kvinde fuld af energi. En danselærer som kan holde dampen oppe på sit dansehold. Men det har sin pris: hun har brug for stimulanser for at holde energien kørende. Misbruget er dog ved at få...

  Instruktør: Isold Uggadottir

  2011, 11 min, U/Kort fiktion, USA

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle