Buldermanden

1995, 18 min, DK/Kort fiktion, Danmark

De to søskende Ida og Skrubsak er på besøg hos mormor, en stram dame uden den store forståelse for små mennesker og deres tanker og følelser. Ved optræk til uartigheder truer hun med Buldermanden, der bor i skorstenen og spiser slemme børn. Mormor har foræret Skrubsak en bjæffende bamse, og hårdt ramt af jalousi foreslår storesøster Ida, at lillebror skal vise bamsen til Buldermanden. Skrubsak følger frygtløs Idas forslag - så langt, at han bliver hejst ned i den dybe skorsten. Sort-hvide billeder, mystisk lys og skæve kameravinkler er med til at øge stemningen af uhyggen i filmen, der efter både gys og grin ender godt for de to børn.

Instruktør:

Jesper W. Nielsen

Kategori: 

Emneord: 

Undervisningsmaterialer

 • Vild med dansk 7

  Vild med dansk 7

  Et grundbogssystem til dansk i 7. klasse - udgivet af forlaget Gyldendal i samarbejde med Det Danske Filminstitut

 • Kortfilm til mellemtrinnet

  Kortfilm til mellemtrinnet

  Et materiale om filmens dramaturgi, sprog og æstetik. Et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut og Gyldendal.

  • 3. klasse
  • 4. klasse
  • 5. klasse
  • 6. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Indskoling
 • Mellemtrin
 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Filmen er første del i Jesper W. Nielsens trilogi om søskendeparret Ida og Skrubsak. De to andre film i serien er "Lykkefanten" og "Ogginoggen". Filmene kan med fordel anvendes i sammenhæng eller hver for sig. Hovedtemaet i trilogien er grundvilkår i det moderne børneliv.
"Buldermanden" er en historie om søskendejalousi og samvittighedskvaler. Ida og hendes lillebror Skrubsak kommer på besøg hos deres mormor. Ved optræk til uartig opførsel truer mormor med Buldermanden, der bor i skorstenen og spiser slemme børn. Ida elsker sin lillebror. Under besøget oplever hun imidlertid, at mormoren hellere vil se Skrubsak end Ida. Desuden misforstår mormoren Idas forsøg på at dække over Skrubsak, og Ida bliver beskyldt for at skyde skylden på sin lillebror. Forfærdelig jalousi driver hende derefter til at lokke ham ind i skorstenen.
I "Buldermanden" kombineres spændingsoplevelsen med chok. Filmen kan oplagt benyttes til analyse af de filmtekniske virkemidler. De hurtige klip i filmens intense sekvenser skaber gys og spænding. Fx da Ida skræmmes af Buldermandens kost i skorstenen. Chokoplevelserne fremkaldes med kraftige lyde, som det kendes fra gysergenren.
Den dystre musik og filmens mørke og kontrastfulde sort/hvide billeder hjælper med til at opbygge stemningen af noget truende og ukendt. Desuden skabes der spænding om, hvorvidt Ida kan nå at finde og måske kæmpe mod Buldermanden, inden han får spist Skrubsak.
Der er gode muligheder for at analysere kameraindstillingerne. Sekvensen, hvor Ida skal ned og redde Skrubsak fra Buldermanden, er et fremragende eksempel på skift mellem subjektiv/oplevet/indre- og objektiv/beskrivende/ydre-kamerabevægelse. Hvordan oplever man de forskellige typer kameraindstillinger? Hvis "øjne" er det, vi låner eller ser begivenhederne igennem?

Credits

Alternative Title
Buldermanden
Instruktør
Jesper W. Nielsen
Fotograf
Erik Zappon
Klipper
Morten Giese
Manuskript
Anker Li
Censur
Frarådes børn under 7 år
Produktion
Bech Film

Stills

Bech Film 1995

Af samme instruktør

 • Se Filmen Lykkefanten

  Lykkefanten

  Ida kaster sig i vandet, fordi hun ikke kan klare sit liv mere. Gud vil dog ikke lukke hende ind i Paradis, fordi hun er alt for ung, hun har slet ikke prøvet livet. Hun har ikke engang været...

  Instruktør: Jesper W. Nielsen

  1997, 57 min, DK/Kort fiktion, Danmark

 • Se Filmen Retfærdighedens rytter

  Retfærdighedens rytter

  Juleaften i Danmark. Drengen Benjamin er med far og mor på stationen for at hente farmor. Trist og gråt er det hele - men Benjamins vilde fantasi sætter kulør på en skæg og skæv nutidsudgave af...

  Instruktør: Jesper W. Nielsen

  1989, 46 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle