Bror, min bror

1999, 22 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Teis på 9 år er svimmel og tør i halsen. Han er forelsket i Giinjha. Til hans store forundring er det lillebror Nico, der bliver inviteret til hendes fødselsdag. Syg af jalousi instruerer Teis sin lillebror i, hvordan han skal kysse Giinjha, ligesom de gør i »Borte med blæsten«. Sådan skal det gøres, når en pige fylder 9 år. Nico bliver betænkelig og må skubbes af sted til fødselsdagsfesten. Men Giinjha troede, at Nico var Teis og omvendt, så nu er det Teis, der skal til fødselsdag og kysse Giinjha. Historien om to brødre og én forelskelse.

Instruktør:

Henrik Ruben Genz

Kategori: 

Emneord: 

Undervisningsmaterialer

 • Orla Frøsnapper

  Lær dansk med kortfilm

  Et undervisningsmateriale til DSA basisundervisning på mellemtrinnet.

  • 4. klasse
  • 5. klasse
  • 6. klasse
 • Kortfilm til mellemtrinnet

  Kortfilm til mellemtrinnet

  Et materiale om filmens dramaturgi, sprog og æstetik. Et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut og Gyldendal.

  • 3. klasse
  • 4. klasse
  • 5. klasse
  • 6. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Indskoling
 • Mellemtrin

Fag: 

 • Dansk

Undervisningsvejledning

Filmen er velegnet til undervisningsforløb i faget dansk på 2.- 5. klassetrin med fokus på filmens temaer, konflikter og selve handlingsforløbet.
Filmen er en dramatisk kærlighedshistorie, der både handler om vanskeligheden ved at få det første kys og om to brødres kappestrid, udfordringer og jalousi. Filmens temaer og konflikter er aktuelle og vedkommende for børn i 2. - 5. klasse, hvor kys og kærester nok både er lidt skræmmende og meget spændende.
Filmen kan desuden anvendes til det begyndende arbejde med nogle filmfaglige begreber, der fx vedrører filmens opbygning og komposition. Her kan det være interessant at arbejde med filmens miljøer og personer med hovedvægt på at finde frem til personernes drivkræfter og mål samt personernes indbyrdes konflikter og relationer.
Filmen er en forholdsvis enkel, klassisk fortælling, hvor konflikten optrappes over tid, samtidig med at den rummer nogle overraskende skift og vendepunkter. Fra omkring 3. klasse kan det derfor være interessant at introducere nogle dramaturgiske begreber og aktiviteter, der er knyttet til berettermodellens faser.
Filmens centrale rekvisit er et postkort med den berømte kyssescene fra spillefilmen "Borte med blæsten" (1939). Postkortet optræder fra filmens start og i flere af filmens centrale scener, så der er gode muligheder for at lade eleverne gå på jagt efter postkortet og drøfte, hvilken rolle det spiller i filmen.

Credits

Alternative Title
Bror, min bror
Instruktør
Henrik Ruben Genz
Fotograf
Jørgen Johansson
Klipper
Anne Østerud
Manuskript
Michael W. Horsten
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Nimbus Film

Stills

Nimbus Film 1999

Af samme instruktør

 • Se Filmen Farvel til Paradis

  Farvel til Paradis

  Ole Vandjord lever i et nedlagt husmandssted på Lolland. Han kalder stedet for Paradis. Her filmer han sit eneboerliv med et videokamera. En kvinde fra fortiden dukker op og sætter den...

  Instruktør: Henrik Ruben Genz

  1996, 35 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen
  Tilbagefald

  Tilbagefald

  En tørlagt dranker køber en pose øl, sætter sig til at drikke og betror sig til en båndoptager. En dokumentarisk video om kampen med de indre skygger.

  Instruktør: Henrik Ruben Genz, Hans Chr. Nedobrowsky

  1991, 39 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle