Brainy

2011, 25 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Brian på 10 år er en fantasifuld dreng, der har opbygget en magisk verden for at komme over sin bedstefars død. I Brians verden er hans bedstefar stadig i live og bor ude i rummet. Brians mission er at samle døde dyr og sende dem op til stjernerne, hvor de kan leve igen, indtil han en dag møder Denice, den ældre nabopige på 14 år, der ændrer hans verden. Denice lærer ham, at ligegyldig hvor meget man ønsker det, så er der nogle ting i verden, som er umulige.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Mellemtrin

Fag: 

 • Dansk

Undervisningsvejledning

Filmen er velegnet som afsæt for samtaler i klassen om døden, sorg og det at miste nogen, man holder af. Filmen henvender sig primært til fagene dansk og kristendomskundskab på mellemtrinnet. Den kan også med fordel bruges i udskolingen.

Brian har mistet sin morfar, som han har haft et meget nært forhold til. I stedet for at sætte ord på sorgen, lukker Brian sig inde ¿ både fysisk og mentalt. Og gennem en fantasifuld mission, hvor han sender døde dyr ud i rummet, fastholder han kontakten med bedstefaren. Først i slutningen af filmen forliger han sig med sorgen og får sagt ordentligt farvel.

Samtalerne i klassen kan knytte sig til de følelsesmæssige aspekter ved at miste én, man har kær. Sæt ord på, hvordan sorg føles. Tal om, hvorfor sorg opleves så forskelligt fra person til person. Forklar, hvorfor Brian reagerer som han gør. Samtaler om døden kan foregå på både et abstrakt og konkret plan. Hvad sker der, når vi dør? Er der et liv efter døden? Hvordan foregår en begravelse? Hvad ligger der i den kristne vending ¿Af jord er du kommet, til jord skal du blive¿? Og hvordan forholder andre kulturer og religioner sig til døden? Som lærer må man være opmærksom på, at nogle børn kan reagere stærkt på filmens tema.

Med udgangspunkt i filmen kan eleverne desuden arbejde med genretræk, person- og miljøbeskrivelser. Filmen har referencer til magisk realisme, science fiction og socialrealisme. Find eksempler på forskellige genretræk i filmen og diskuter, hvordan de hænger sammen med filmens person- og miljøbeskrivelser.

Stills

Zentropa Entertainments5 2011

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Rodløs

  Rodløs

  Alex på 14 år arbejder på et mekanikerværksted. Forældrene er fraværende og Alex finder derfor fællesskab, accept og tryghed, når hun hænger ud på værkstedet med sine venner. Alex afprøver...

  Instruktør: Kira Richards Hansen

  2014, 19 min, DK/Kort fiktion, Danmark

 • Se Filmen Sky

  Sky

  Står minder og mareridt i vejen for fred og forsoning for et menneske, som har mistet alt? Man skal drage dybt ind i mørket, før man finder ud - og op. Den ældre mand, Joakim, vil have fred i...

  Instruktør: Mikkel Sørensen

  2010, 25 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle