Blekingegadebanden

2009, 104 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Danske tekster

Blekingegadebanden er den autentiske beretning om en gruppe unge danske idealister, der mistede grebet om deres egen moral. De risikerede deres egen frihed, og andres liv og førlighed, for at skaffe penge til en sag, der var større end dem selv. De startede som politiske aktivister, men kom dybere og dybere ind i en organisation, der havde flere lag - legale og illegale. Nogle stoppede i tide. Andre gik med et stykke af vejen. Og nogle få valgte at gå hele vejen. Det hele endte i november1988 med Danmarkshistoriens indtil da største kup og drabet på en 22-årig politimand. I filmen møder vi aktivister fra dengang, også nogle af dem som gik linen ud. Og vi møder det politi, som i så mange år var lige i hælene på banden, men som alligevel ikke formåede at gribe ind før det tragiske drab i Købmagergade.

Undervisningsmaterialer

 • Blekingegadebanden

  Blekingegadebanden

  Et undervisningsmateriale til dokumentarfilmen "Blekingegadebanden" (Danmark, 2009)
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse
  • Gymnasiet

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Historie
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"Blekingegadebanden" er velegnet til undervisningsforløb om de radikale politiske grupper kriminalitet i 1970'erne og 1980'erne i Danmark og Europa. Filmen trækker spor til PFLP i Palæstina og massakren i flygtningelejrene Sabra og Shatila, til De Røde Brigader i Italien og til datidens superterrorist "Carlos" alias "Sjakalen".
Den bærende historie i filmen er det gennemgående interview med Bo Weymann, en af hovedkræfterne i Blekingegadebanden og medlem af KAK (Kommunistisk Arbejdskreds). Han fortæller flere år efter sin frigivelse om sin egen rolle i det politiske projekt. Han reflekterer over, hvad det var, der radikaliserede ham og hans trosfæller. Han giver eksempler på, hvordan han overbeviste sig selv om, at det var i orden at planlægge og deltage i en række grove kriminelle handlinger som bank- og postrøverier. Bo Weymanns refleksioner lægger op til en generel diskussion om, hvor langt man kan tillade sig at gå for at udleve sine politiske visioner, og om målet altid helliger midlet. En diskussion, som kan trække paralleller til vilkårene for nutidens politiske kampe set i lyset af den skærpede terrorlovgivning.
Filmen beskriver de samme begivenheder som Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden og kan derfor danne grundlag for en sammenligning mellem bog og film: den litterære kontra den filmiske fortællestil - dramaturgi og grammatik. Instruktøren blander rekonstruktioner, interviews og arkivklip og anvender i udstrakt grad filmiske virkemidler til at skabe stemninger og følelser. Når man anvender "Blekingegadebanden" i undervisningen, er det oplagt at analysere, hvordan filmen fortæller og forfører: Hvad er fakta, hvad er rekonstruktion? Og hvad er fornemmelser og følelser, som filmen skaber hos tilskueren?

Af samme instruktør

 • Se Filmen Cirkusdynastiet

  Cirkusdynastiet

  To store cirkusfamilier: Berdino, ejere af det succesrige Cirkus Arena, og Casselly, cirkusartister i syv generationer. Nu kan de to dynastier blive til et, hvis den yngste generation finder...

  Instruktør: Anders Riis-Hansen

  2014, 93 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen
  Drengene fra Vollsmose

  Drengene fra Vollsmose

  Via mediernes reportager om bandekriminalitet lærte Danmark i slutningen af 90'erne Odense bydelen Vollsmose at kende som en ghetto med uoverstigelige problemer, ikke mindst blandt de unge mænd...

  Instruktør: Jørgen Flindt Pedersen, Anders Riis-Hansen

  2002, 87 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle