Bandekrigerne - En insider åbner op

2013, 39 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

"Lille A" har ifølge politiet i mange år har været én af lederne af indvandrerbanden på Blågårds Plads på Nørrebro i København. Nu står han for første gang frem og fortæller sin historie. Blågårds Plads-banden er af politiet mistænkt for at være blandt Danmarks største leverandører af hash, og den ligger i krig med hovedmodstanderen, Hells Angels, i den københavnske bandekonflikt. Filmen fortæller historien om, hvordan indvandrerdrengen Abde Benarabe blev til bandelederen "Lille A". "En insider åbner op" er det første afsnit af miniserien "Bandekrigerne", som er i to afsnit.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

De to film i dokumentarserien ”Bandekrigerne” er især oplagt til faget samfundsfag og en diskussion om integration og identitetsdannelse inden for subkulturer og bandemiljøer. Filmene kan bruges både sammenhængende og hver for sig.

”Bandekrigerne - en insider åbner op” kan anvendes som afsæt for diskussioner om almen adfærd, normer og opførsel. Filmen rejser og besvarer hovedsageligt to spørgsmål: Er en kriminel entydigt ond? Og hvilken betydning har arv og miljø for adfærd? Gennem interviews og rekonstruktioner tegnes et tvetydigt portræt af den forhærdede kriminelle Lille A, der med selvbestaltede love leder bandemiljøet omkring Blågårds Plads i København. Han fremstår som en kamæleon: det ene øjeblik en iskold mafiaboss, det næste øjeblik en dreng med hjertet på rette sted.

”Bandekrigerne - et farligt venskab” lægger op til diskussioner om identitetsdannelse og venskab i og på tværs af subkulturer. Filmen fortæller historien om, hvordan det kuldsejlede venskab mellem Lille A og Hells Angels-medlemmet Brian Sandberg bliver katalysator for en bandekrig. Filmen sætter fokus på social arv og miljø og særligt på loyalitets- og æreskodeks. ”

Bandekrigerne” er interessant i en filmanalytisk sammenhæng, da de to film gør markant brug af stilistiske virkemidler som fx lyssætning og klipning. Lille A fremstår ofte i et dualistisk sidelys, som visuelt understreger, at han er en dobbelt person, og at ondskab og godhed forenes i ham. Rekonstruktioner af fortidens begivenheder og interviews med de to hovedpersoner modsiger hinanden gennem hele filmen, og krydsklipning antyder, at hovedpersonerne ikke fortæller sandheden.

Credits

Stills

Koncern TV- og Filmproduktion 2013

Af samme instruktør

 • Se Filmen Bandekrigerne - Et farligt venskab

  Bandekrigerne - Et farligt venskab

  Den tidligere HA-rocker Brian Sandberg og én af lederne af Blågårds Plads Banden, Abde Benarabe, også kaldet "Lille A", fortæller om deres helt usædvanlige venskab. Venskabet opstod på tværs af...

  Instruktør: Thomas Heurlin, Anders Villadsen

  2013, 42 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Mig og min familie - Danni

  Mig og min familie - Danni

  Dannis far har siddet i fængsel. Men det gør han ikke mere. Han er hjemme og passer på Danni, når han altså ikke taler i telefon eller glemmer, at han har lovet at de skal fodre ænder. Danni og...

  Instruktør: Thomas Heurlin

  2012, 15 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle