Ud af krigen og Astas skygge

Ud af krigen og Astas skygge

ØJENVIDNEBERETNING. Filmtidsskriftet Kosmorama har fundet en håndskrevet beretning af filmmanden Urban Gad, der giver et enestående indblik i han og hustruen Asta Nielsens flugt fra Berlin og Første Verdenskrig. 

Bragt i FILMupdate 25. august 2014

Han var gift med stumfilmtidens største diva Asta Nielsen og søn af Emma Gad, som belærte samtidens danske borgerskab om den rette "Takt og Tone". Han var instruktøren bag Asta Nielsens internationale gennembrudsfilm "Afgrunden" (1910) og en hel stribe af tyskproducerede Asta-film. Han forbigås med larmende tavshed i hendes erindringer "Den tiende Muse" fra 1945 og 1946, og der er ikke skrevet meget om ham i det hele taget.

Kosmorama har fundet filminstruktør Peter Urban Gads medrivende beretning om udbruddet af Første Verdenskrig set fra Berlin frem. Tag med Urban Gad og Asta Nielsen på flugt ud af Berlin og få et enestående indblik i de hektiske augustdage i 1914, hvor parret vender hjem til Danmark og en brat afslutning på deres korte – men hektiske – ægteskab og fælles filmkarriere.

I en perspektiverende artikel i Kosmorama skriver medredaktør og forskningsmedarbejder på Det Danske Filminstitut Lisbeth Richter Larsen: "Det er nærmest som en film, hvor tre kameraer har registreret det samme handlingsforløb fra hver sin vinkel: Asta Nielsen i "Den tiende Muse" (pp.174-181) – klip! – Johannes (Astas søster, red.) dagbogsoptegnelser som refereret i Poul Malmkjærs bog "Asta – mennesket, myten og filmstjernen" (pp. 152-166) – klip! – den 'nye' tekst af Gad."

Se Urban Gads film "Afgrunden" og "Den sorte drøm"Filmcentralen, eller se Torben Skjødt Jensens portræt af Asta Nielsen "Den talende muse", og bliv blandt andet klogere på det stormfulde men kortvarige ægteskab med Urban Gad.

Emneord: