Jens Albinus anbefaler

FAVORITFILM. Skuespiller Jens Albinus har kigget Filmcentralens titler igennem. Han anbefaler Michael Noers dokumentarfilm "Vesterbro".

Gennem de seneste 20 år har Jens Albinus haft et væld af roller i både spillefilm, kortfilm, tv-serier og på teateret. Han har bl.a. spillet hovedrollen i Nils Malmros' "At kende sandheden" (2002) og Christoffer Boes "Alting bliver godt igen" (2010). Også i 2015 var Albinus biografaktuel, da han var med i hele tre spillefilm nemlig "Rosita""Lang historie kort" og "Idealisten.

Blandt Filmcentralens titler er det Michael Noers dokumentarfilm "Vesterbro" fra 2007, som Jens Albinus fremhæver. Han begrunder sin anbefaling sådan her:

"Inden Michael Noer for alvor slog igennem som fornyer af den danske fiktionsfilm sammen med sine generations-fæller Lindholm, August, Zandfliet og Matthiesen, skabte han den lille, knaldhårde dokumentar-perle "Vesterbro" i 2008. Noer har også lavet dokumentar om bl.a. en pornopionér og et spektakulært knallertkørsel-eksperiment, men det særlige ved "Vesterbro" er netop, at det hele er så aldeles uspektakulært. Og stadig et øresønderrivende, begejstret, forelsket festfyrværkeri af en slagsang for livet!

Filmens hovedpersoner er Noer’s egne real-life naboer, et helt ungt par, nærmest et par store børn. De er filmet dels af sig selv, dels af Noer, som så siden har skabt selve filmen i redigeringen. Og det, han har skabt, er en fantastisk besyngelse af livet, som det nu engang er. 

De unge rummer intet særligt talent, ingen spektakulær idé eller en dyster fortid. Intet af det, vores børn og unge ellers pumpes ørerne fulde af, at det hele kommer an på. Her er druk og fester, begejstring og nedtur, køkken-samtaler med forældre i provinsen, lir og leg, trængsler og jordomrejse - alt det, som er helt almindeligt dansk ungdomsliv anno 2007. Ingen af de to leverer særlige indsigter eller dramatisk overrumplende udviklinger. Alligevel har de fra første øjeblik vores fulde solidaritet, fordi de uafviseligt er sig selv. 

På den måde fungerer filmen forbilledligt som korrektiv til X-faktor’s hule messen om det særlige, det heeeelt unikke og grænsoverskridende superlative, som alligevel falder ud til et bittert ingenting, så snart lamperne slukkes. Her er det omvendt: Af ingenting blinker og lyser livet op, det sprællevende, evigt eksploderende og helt selvfølgelige almindelige liv," siger Jens Albinus.

Se trailer til "Rosita"

Se trailer til "Lang historie kort"

Læs mere om Jens Albinus i Filmdatabasen