
Nede på jorden
Den danske vestkyst, vinteren 2001. Midt i juleforberedelserne på fabrikken Viking i Esbjerg sprænger ledelsen en bombe: Fabrikken skal åbne en filial i Thailand, og en omfattende fyringsrunde...
FAVORITFILM. Instruktøren Janus Metz er kendt for bl.a. den prisbelønnede dokumentarfilm "Armadillo" og tv-serien "True Detective". Han har kigget Filmcentralens titler igennem og peger på Max Kestners "Nede på jorden" som sin personlige favorit.
Janus Metz har instrueret en række dokumentarfilm, bl.a. "Fra Thailand til Thy" (2008), "Fra Thy til Thailand" (2008) og "Armadillo" (2010). I 2014 tog han skridtet til Hollywood og instruerede et afsnit af den prisbelønnede HBO-serie "True Detective". Janus Metz's korte fiktionsfilm "Det korte liv" (2014) kan ses på Filmcentralen. "Det korte liv" er baseret på et kapitel i Kaspar Colling Nielsens bestseller "Den danske borgerkrig 2018-2014".
Janus Metz anbefaler Max Kestners dokumentarfilm "Nede på jorden":
"Det er en af de sjoveste og varmeste dokumentarfilm, der er lavet i Danmark og om danskerne. Det er en komedie, der tager sig frihed til at iscenesætte en række menneskeskæbner omkring "Viking redningsbådsfabrik", så deres drømme tydeliggøres, og deres helt ualmindeligt almindelige liv rammesættes af tilværelsens store spørgsmål. Det er helt vildt skægt, rørende og eftertænksomt. For mig er det en af de mest markante film, der for alvor tager spillefilmens værktøjskasse i brug på et dokumentarisk stof. Det er en film, der "ser virkeligheden" og iscenesætter den fremfor blot at registere. Det løfter historien, så den peger på de ting, der ikke altid viser sig på overfladen. Filmen skaber selvbevidst et teater med de mennesker, den handler om, og bliver en slags metodisk hybridfilm. Til tider er det ren magi."
"Jeg så "Nede på Jorden" i biografen, lige da jeg var begyndt at lave dokumentarfilm," fortæller Janus Metz. "Jeg tror, det er en af de første dokumentarfilm, jeg købte en billet til, og den var med til at skærpe min interesse. "Nede på Jorden" var en af de film, hvor jeg tænkte, "Ok, kan man også gøre det på den måde". Og den fik siden stor indflydelse på mit eget arbejde med "Fra Thailand til Thy". Her skelede vi helt klart til nogen af Max Kestners fortællegreb i "Nede på Jorden" - bl.a. billederne fotograferet ind gennem forruden på en kørende bil og de malende tableauer af landskaber og miljøer, som bliver medfortællende i historien."
Janus Metz anbefaler Max Kestners dokumentarfilm "Nede på jorden". Kestner er uddannet tv-tilrettelægger fra Den Danske Filmskole og arbejdede en årrække for DR. Han har instrueret en lang række dokumentarfilm, bl.a. "Rejsen på ophavet" (2004), "Mig og dig" (2006) og "Identitetstyveriet" (2012), der alle kan ses på Filmcentralen.
"Nede på jorden" fik dansk biografpremiere i 2004 og modtog flere priser. Filmen er et portræt af en række arbejdere på en fabrik i Esbjerg, og den skabte debat, fordi Kestner tydeligvis havde instrueret de medvirkende og iscenesat begivenhederne. Kestner kommenterede selv debatten i et essay i filmmagasinet EKKO i 2005:
"Jeg vil meget gerne indrømme, at jeg instruerer mine film. For jeg sætter en ære i det. Alle film, også dokumentarfilm, er instruerede. Nogle er bare bedre instrueret end andre. En god film virker bevidst. Som en bevidsthed, der selv ved, at den er i færd med at fortælle. (...) Vi fortæller ikke virkeligheden. Vi fortæller historier om den. Virkeligheden er i sig selv ikke en historie. Den er uendelig, så det kræver mange valg og uendeligt mange fravalg at fortælle en historie. Og de valg kræver noget så sammensat og avanceret som en bevidsthed."
Foto: Erik Molberg
Alle film kan også ses på bibliotekernes streamingtjeneste Filmstriben