Erik Clausen anbefaler

erik clausen

FAVORITFILM. I forbindelse med premieren på Erik Clausens spillefilm "Mennesker bliver spist" i 2015, bad Filmcentralen Erik Clausen om at pege på sin personlige favorit blandt de 500 film her på sitet. Han har valgt Jon Bang Carlsens dokumentarfilm "Dejlig er den himmel blå".

Erik Clausen har instrueret film og været skuespiller siden 1978. Han er kendt for sit langvarige makkerskab med Leif Sylvester Petersen; sammen lavede de gadecirkus op gennem 70'erne, medvirkede i Røde Mors Rockcirkus og udgav flere plader. Filmen, Erik Clausen anbefaler, er netop fra denne periode. "Dejlig er den himmel blå" dokumenterer teatergruppen Solvognens antikapitalistiske happening i København i 1975. En julemandshær invaderede byen og begyndte blandt andet at dele varer ud i Magasin - og vakte både vrede og forargrelse. Julemændene gik i optog gennem byen med en kæmpestor gås i papmaché, og de angreb på Arbejdsretten med hakker og møjgreb.

Erik Clausen begrunder sin anbefaling sådan her:

""Dejlig er den himmel blå" er en film om en politisk aktion, der er meget usædvanlig, da den bruger humoren som udtryk. Og som bekendt er humoren en af de bedste måder at kommunikere med omverdenen på. Humoren er altid anti-autoritær. Jeg ville ønske, der var nogle flere politiske aktioner på samme niveau," siger han.

Se trailer til Erik Clausens seneste spillefilm "Mennesker bliver spist"

Læs mere om Erik Clausen i Filmdatabasen

Foto: Jan Buus

Emneord: